Opråb om køkkenhygiejne

Grøntsags sumpen…

Vi er jo nok alle sammen godt opdraget hjemmefra… “Har du skiftet underbukser?”, “Har du renset dine negle?”, “Har du vasket dig bag ørerne?”… “Vask dine hænder inden du spiser!”

Hvad gør vi som voksne? Vasker du hænder inden du spiser?

Hvad har det nu med køkkenhygiejne at gøre? spørger du… ALT! svarer jeg…

Grønkål i saltvand.

Vi har alle lært, at kyllingen skal gennemsteges, skærebrættet skal vaskes osv. Men hvad med den mad, som skal ind i munden? Vasker du den?

Mine anbefalinger til dig, er det som jeg bestræber mig på i mit eget køkken, og det som i min hverdag synes at være sund fornuft.

  1. Vask hænder inden du begynder at lave mad – du har lige haft fat i rattet i bilen, nøglerne til døren, småpengene i din lomme, dørhåndtaget… NEJ, dine hænder er ikke rene! Når du har haft fat i råt kød, så vasker du hænder igen!
  2. Vask kniven imellem forskellige fødeemner!
  3. Jeg vil strengt anbefale forskellige skærebrætter til forskellige fødeemner: Grønt, fisk, kød, tilberedt mad, og så videre.
  4. Rens, skyl eller vask alt din mad – uanset om det er økologisk eller ej… det er måske ikke sprøjtet, men hvad med de hænder, som har pakket det? I mit køkken vaskes alle hårde overflader med sæbe (frugter, ærter, agurker, tomater m.m). Blødere overflader vaskes i saltvand (salater m.m.). Urter, også fra egen have, bør overhældes med kogende vand på grund af jordbakterier.
  5. Optøet mad kan ikke genfryses, med mindre det er blevet tilberedt.

Jeg vil være træt af at skulle løbe på toilettet hele natten på grund af en dum fejl i køkkenet. Jeg vil være endnu mere ked af det hvis min kone skulle løbe frem og tilbage på grund af min fejl. Men jeg ville aldrig kunne tilgive mig selv, hvis jeg blev ringet op af gæsterne fra aftenen før, med spørgsmål til maden…

Kom med input, hvis du synes der mangler noget!!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

SiteLock