Kærnet smør – del 2

Kærnemælk, piskefløde og creme fraiche.

Smør, elsket og hadet… Alle har et forhold til smør. Tag bare det klassiske ordsprog: ”Det er smør’et der gør’et!” Eller hvad med Conrad Bjerre Christensens udødelige ord: ”… rigeligt smør!”

Én ting er helt sikker. En lille ramekin med hjemmelavet smør til hver gæst, som ledsager til et godt stykke brød eller baguette, vil vække glæde hos næsten alle indbudte.

Jeg har længe haft et ønske om at prøve og kærne mit eget smør, og nu skulle det være.

Først lavede jeg en omgang smør, kærnet på 400 g økologisk creme fraiche – som beskrevet i ”del 1”.

Denne gang ville jeg selv lave min creme fraiche, for dermed bedre at kunne styre surhedsgraden i smørret.

Fløde og kærnemælk syrner.

Jeg startede ud med 1/2 ltr. piskefløde blandet med 1/2 dl kærnemælk (dette kunne i teorien godt have været den overskydende kærnemælk fra første omgang smør, men den hviler allerede i en brøddej, som står på køkkenbordet og hæver…).

Fløde og kærnemælk blandes og skal så syrne ved stuetemperatur i 24-48 timer (alt efter den surhedsgrad man ønsker). Jeg ville prøve med en lidt mildere surhed, og kærnede derfor smørret efter 24 timer. Den hjemmelavede creme var dejlig tyk, og duftede (og smagte) umiskendeligt af creme fraiche.

Efter syrningen, skal creme fraichen lige køle lidt ned, da den optimale temperatur når der skal kærnes, er lige omkring 13⁰.

Creme fraiche røres til smør (kærnes).

Lige som ved den første omgang smør, blev røremaskinen sat til lav/mellem hastighed. Denne gang tog det dog kun 20 minutter at skille smør og kærnemælk. Jeg fik en lidt større portion færdig smør, men der var jo også mere creme fraiche (ca. 1,5 dl mere).

Jeg fandt ud af, at det faktisk var noget nemmere at ælte smørret med en spiseske… Smørret har en tendens til at smelte, når man bruger hænderne.

Igen rørte jeg det med 1,2% salt. Man kunne jo sagtens tænke sig andre smagsretninger i sit smør: chili, citron, hvidløg, persille… eller hvad med en bearnaise smør…?

Nu ligger begge hold smør i køleskabet, og jeg venter bare på, at jeg i morgen kan bage mit grydebrød og så teste de forskellige smør varianter op imod hindanden.

To hold hjemmelavet smør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

SiteLock