Coleslaw

En gammel traver, men stadig lige populær!!!

Coleslaw – det ultimative tilbehør.

Tilbage i starten af ’80erne fik jeg for første gang en kyllingebox fra KFC. Her blev jeg præsenteret for coleslaw, og var straks vildt begejstret.

Senere, i midten af ’80erne, kunne jeg lige pludselig købe coleslaw hos Chicken&Burger i Haderslev. Helt fantastisk.

Det er efterhånden rigtig mange år med coleslaw, men jeg er faktisk lige så begejstre som første gang. Jeg er bare blevet lidt mere kritisk med smagen af min salat.

I min verden er der tre forskellige typer coleslaw.

  1. Gå ned i det lokale supermarked og køb en bakke med høvlet hvidkål og gulerødder med en sød mayo’ dressing. Den smager ganske udmærket, men har egentlig ikke ret meget med coleslaw at gøre… Jeg plejer at præsentere den som: Hvidkålsalat med gulerødder og mayo’ dressing.
  2. Syrnet hvidkål og gulerødder med en hjemmelavet dressing.
  3. Fermenteret kål med friske gulerødder og en hjemmelavet dressing.

De to sidste er absolut mine favoritter, men her skal man være forberedt på en lidt længere tilberednings tid. Især den sidste variant er lidt tidskrævende, hvis man da ikke lige er typen, der altid har en slat syrnet kål i køleskabet.

Opskrifter:

Syrnet coleslaw 1 lille hvidkål 4-6 gulerødder

Marinade: 2 spsk honey Dijon 1 dl æblecider eddike 3 tsk sellerisalt 2 spsk muscovado sukker 1 tsk stødt spidskommen Friskkværnet peber

Dressing: 2 dl creme fraiche – 18% 2 ½ dl Hellmann’s mayonnaise 3 tsk muscovado sukker Salt og peber

Snit hvidkålen og gulerødderne fint og bland dem i en stor skål. Rør alle ingredienser til marinaden sammen, og hæld den over hvidkålen. Knug kål, gulerødder og marinade lidt sammen, og stil det på køl i 30 minutter – vend rundt i blandingen hvert femte minut. Rør dressingen sammen – smagen skal være let sødelig. Hæld marinaden fra kålen og klem overskydende væde fra, ellers bliver den for syrlig. Bland kål og dressing lige inden servering.

Hjemmelavet surkål med tranebær.

Fermenteret coleslaw også kaldet Kraut-slaw Først skal der laves en surkål, som kan stå i køleskabet og nemt holder sig i 1-3 måneder. 500 g hvidkål 10 g havsalt (salt indholdet skal være 2% af hvidkålens vægt – vej kålen og divider med 50)

Snit kålen fint og bland den med havsalt i en stor skål. Masser og knug kål og salt grundigt, omkring 10 minutter, indtil kålen begynder at afgive væde. Der skal være væske nok til, at kålen er helt dækket (spæd evt. op med en lille smule vand).

Saml hvidkål og væske i et fermenteringskar med sten, som kan presse kålen ned. Alternativt i en glas beholder af passende størrelse, hvor der stadig skal være noget, som kan presse kålen ned i væsken.

Lad kålen fermentere u-lukket i 2-5 dage (dæk den evt. med et stykke ostelærred eller et viskestykke), hvorefter den fyldes på patentglas, som opbevares på køl.

Disse glas har jeg næsten altid stående på køl, så det er meget nemt at lave denne variation af coleslaw.

Riv nogle gulerødder og bland med surkål.

Brug samme dressing som til den syrnede coleslaw.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

SiteLock